Livet med Korat

En kat er en kat – ikke sandt?

Koraten har sine aner i Thailand. Derfor kan man ikke beskrive hverdagslivet med en Korat, som livet er normalt med vores nordiske huskatte og de racekatte, der har større udbredelse her i landet.
Koraten har flere sammenlignelige træk med nogle af de andre racer fra samme ende af verden, men den er også helt sin egen.

Når man lever med (mindst) en Korat i hjemmet opdager man hurtigt, hvilket karismatisk væsen denne race har og at den adskiller sig fra andre katte.
Koraten er nemlig ikke en kat, som katte er flest.
En Korat er en livlig og udadvendt kat og selvom man er vant til at have kat, så bliver man nok alligevel overrasket over dens finurlige væsen.
De, der vælger Koraten til, får oftest et helt særligt forhold til det at have kat.

Det man ofte først bemærker er, at Koraten er utroligt kontaktsøgende med et stort socialt behov. Og det er et ufravigeligt behov.
Koraten er overbevist om, at dens tilstedeværelse og kommentarer er ønsket på alle tider af døgnet og i alt, hvad vi mennesker foretager os.
Koraten følger aktivt med i dagens gøremål i alt fra at støvsuge, lave mad, gå i bad og børste tænder. En Korat finder altså altid en lejlighed og mulighed for at få et ord indført – og helst også lige en deltagende pote, så den sikrer at vi altid har Koraten i centrum.
Hvis du sidder stille foran en pc eller TV’et, så er Koraten der også. For den bliver din bedste ven på sofaen, uanset om det er under eller oven på tæppet, når TV’et tændes og roen sænker sig i huset. Den kræver din kontakt og går langt for, at I ligger så tæt som muligt.

Koraten er ikke kun social med mennesker, men holder mindst lige så meget af kontakten med andre katte. Det skal ikke nødvendigvis være en Korat, men en anden social aktiv kat, står højt på Koratens ønskeliste. De hader nemlig at være alene og de bliver hurtigt ensomme uden selskab.
De holder meget af, at ligge og sove med en anden kat og deltager med stor iver i den sociale fællesvask katte i mellem. De har et veludviklet “plejeinstinkt” for alle de holder af – katte som mennesker. Koraten holder meget af de sociale hyggelige stunder med andre katte i en vindueskarmen, som er varmet dejligt op af en solstråle. For som de andre racer fra den egn, så elsker de varme og hader at fryse!

Koraten en aktiv katterace, der ikke trives med at kede sig. De engagerer sig 100% i det, de foretager sig – og der skal ske noget!
Lige så glade de er for at ligge i bunke med en eller flere andre katte, lige så glade er de for en god leg! Selv langt op i alderen deltager de gerne i alle lege lige fra tag-fat til brydekamp med en anden ligesindet kat, hopper højt efter drillepinde og apporterer det samme yndlingslegetøj til din kastearm bliver træt. De giver den hele armen med leg og er ofte initiativtageren til en leg, hvis de begynder at kede sig.
Men en Korat, som keder sig for længe, kan blive både for opfindsom og grænsende til destruktiv, hvis den gang på gang selv skal finde på noget at lave. Det kan gå ud over alt fra en skokasse, som makuleres med tænderne, en flue i vindueskarmen til destruering af legetøjet – eller noget du holder mere af.

Koratens er også god for mange grin i hverdagen, for når en Korat trives, så finder den altid på små ting, der gør dig glad.
Det kan være alt fra stunt-lignende spring til pudsige måder at ligge og rulle sig på, så den “kommer til” at bumpe ind i dig og på den måde får din opmærksomhed. Den elsker nemlig at være centrum og derfor kan man også altid regne med den, hvis man har en dag med lidt dårligt humør.
Den er din bedste ven og vil altid forsøge at gøre dig i godt humør!

Deres jagtinstinkt ligger lige under overfladen og de er derfor formidable jægere – både efter levende bytte og legetøjsmus.
Hvis en Korat skal have adgang en have, terrasse, altan e.l., skal man altså sikre den mod, at Koraten slipper ud i fri natur på egne pote. Den vil alt for hurtig være nabolagets (storvildt)jæger, som fanger alverdens fugle og gnavere. Den vil også hurtigt gå naboerne på nerverne ved at bruge bilerne til parkour og måske endda flytte ind ved nogle andre i nabolaget, hvis den synes bedre om deres sofa.

Derfor er det altid tilrådeligt at Koratens udeliv sikres, så den kun kommer ud i et sikkert miljø enten i sele og snor eller at haven indhegnes forsvarligt.
www.Katteindhegning.dk er et godt sted at samle inspiration til sikkert udeliv for katte.

For nogle kan Koraten måske virke som en frembrusende og nærmest stædig kat. I sin legeadfærd og kontaktadfærd er den også 100% engageret. Når den virkelig vil opnå noget, så er man ikke tvivl! Koraten bliver ved til den opnår sin vilje, hvis den fornemmer det mindste “hul i forsvaret” og at nej bliver til et måske.
Men det betyder ikke, at den altid vil være i toppen af hierarkiet blandt husets andre katte. Koraten har en veludviklet fintfølende fornemmelse for det sociale hierarki i en gruppe af katte, som de enten indordner sig og glider ind i – eller på sin egen subtile måde får ændret på og indtager den position, som Koraten selv ønsker uden større drama end nødvendigt.

Andre kæledyr i hjemmet kan godt være en interessant konstellation med en Korat i huset. Koratens selvsikre tilgang til sine omgivelser kan nogle gange være udfordrende med f.eks. en hund. Dog kan Korater godt lære at leve harmonisk med en hund i huset, men det er ikke alle Korater, som vil synes det er den bedste idé siden foder på dåser.
Både hund og Korat skal have klare rammer for, hvordan man opfører sig sammen fra dag 1 med hjælp og styring fra mennesket i introduktionsfasen. Når det lykkes, så kan hund og Korat blive de bedste venner for livet.

Koratens personlighed betyder altså, at det ikke altid er den nemmeste kat at bo sammen med. Den har typisk en meget stor grad af selvsikkerhed og forventer, at mennesket tilpasser sine vaner til dens behov og ideer – helst uden debat. Hvis du starter en debat, så forvent at få svar på tiltale.
En utilfreds Korat kan høres – de giver nemlig deres mening til kende!
Stemmen bruges aktivt af Koraten til at give udtryk for dens sindsstemning. Nogle mere end andre. Men den kommer oftest i brug, hvis den er utilfreds, keder sig – eller bare synes en kommentar er på sin plads. Nogle snakker også gerne om hvor godt de har det, hvor sultne de er eller blot for at fortælle at solen skinner …
Nogle Korater taler altså dagen lang, om alt det den oplever. Andre er mere stille og siger kun noget, når det er absolut nødvendigt. Og så er der alle Koraterne midt mellem. Men en ting er sikkert: Hvis Koraten lærer, at du svarer den – så kan du godt være forberedt på mange lange snakke fremover. Jo mere du taler med den, jo mere taler den også med dig 🙂
Og tag endelig ikke fejl – Koratens fintuviklede sociale egenskaber gør, at den uden tvivl forstår din intention, med det du siger. Selvom den ikke forstår dig ordret, afkoder den lynhurtigt, om I debatterer en ny husregel eller bare hyggesnakker.

At leve med en Korat betyder, at man indgår nogle kompromiser i hverdagen. Til gengæld får man en helt igennem loyal og hengiven ven for livet!
De indgåede kompromisser opdager man som regel først set i bagklogskabens klare lys. Koraten har nemlig en umanerlig stærk, kærlig men også godt skjult dominerende tilgang til sit menneske. De opdrager os mere end vi opdrager den, helt uden at vi opdager det.
Det betyder dog ikke, at alle husregler forsvinder med en Korat. Men man skal altid være konsekvent – et nej er altid “nej”, aldrig “måske”. Hvis man holder på sin ret og altid er konsekvent, så vil Koraten typisk indfinde sig og være tilpas, for den trives nemlig med kontinuitet og klare rammer.

At Koraten er social er heller ikke det samme som, at den elsker alle. Gæster skal som regel hilses på, så snart de træder ind af døren. Men det er ikke nødvendigvis ubetinget kærlighed fra første syn, som ellers ofte ses ved nogle af de asiatiske racer. De vil godt lige se nye mennesker lidt an – nogle gange også se dem helt tæt på, inden de beslutter sig. Koraten er ikke bleg for at komme helt op i ansigtet på gæster for at snuse og overveje, om det nye menneske kan godkendes. Og med så meget andet – har Koraten først besluttet at gæsten er sjov, så får gæsten som regel en Korat tæt på sig resten af besøget. Det kan faktisk grænse til det anmasende, hvis ikke gæsten formår at sætte grænser over for Koraten. Men det modsatte er også gældende – hvis Koraten ikke er til den nye gæst, så er Koraten 100% engageret i at ignorere vedkommende.

En Korat bærer sjældent nag, men den husker rigtig godt!
Den lærer af sine handlinger og de konsekvenser det har. Lige så meget lærer den af menneskers handlinger eller mangel på samme. Derfor husker den et menneskes reaktioner og handlinger. To mennesker kan opleve den samme Korat på meget forskellig vis, da Koraten lærer menneskers forskellige adfærd, krav og hengivenhed til den – og den agerer herefter. Det betyder også, at man meget typisk oplever; at en Korat “vælger sit menneske”. Koraten afkoder menneskers adfærd og signaler og vælger det menneske, den trives bedst med.
Og det valg er meget sjældent til debat!

Langt de fleste Korater er utroligt intelligente og kan trænes til både indkald, apport og flere små tricks – og måske endda brugbare små tricks eller handlinger i hverdagen. Så længe Koraten synes det er sjovt og den får noget “ud af det”, så vil den blive ved, til du stopper.
Intelligensen bruger Koraten også til at løse dagligdagens udfordringer. De regner hurtigt ud, hvordan skuffen eller skabsdøren til yndlings godbidderne åbnes med en pilpote eller to. Giver det for store udfordringer, så regner de ud, hvordan de får os mennesker eller andre katte til det.
Foderspande skal f.eks. heller ikke være for lette at åbne, medmindre katten altså skal have fri adgang til det. Almindelige låg, som bare trykkes let på plads, er sjældent en særlig udfordring for en Korat drevet af (påstået) sult eller kedsomhed. De både vælter, skubber og bider i ting, for at komme ind til det spændende indhold, hvis de først har besluttet sig for at finde en vej derind. Hvis det ikke virker, så formår de som regel at få manipuleret deres ejer, til at åbne op for det på en eller anden måde …

Koratens intelligens må altså ikke undervurderes, for man kan være sikker på, at selvom den kan virke frembrusende og først spørge om lov bagefter, så kan den også være utroligt velovervejet og gennemtænke problemer, hvis den ønsker at opnå noget.
Nogle vil argumentere for en kønsforskel, når det kommer til intelligens hos katte – at hankattene ikke er så “skarpe” som hunkattene. Men det er en sandhed med plads til fortolkning.
Der er nemlig langt mellem de egentligt uintelligente Korater, også blandt hankastraterne 🙂 Nogle er bare lettere at overtale end andre!
Lige så meget, som der kan være forskel på hunkat vs. hankat, opleves det også, at der er forskel på de enkelte linjer af Korater. Nogle linjer er mere snakkende og mere bestemte, hvor andre er mere milde og vil bare gerne være venner og hygge sig.

Koraten elsker eventyr, for det er nyt og spændende, når der sker noget. Så længe Koraten følges med sit yndlingsmenneske, så kan det meste gøres til en leg eller hyggestund. Derfor kan Koraten også være en sjov kat at have med på udstilling og fremvisninger.
Især hunkastraterne vil elske opmærksomheden, da flere af dem, ofte bliver som små divaer, når de bliver voksne. Det ses også, at nogle hunkatte ligefrem elsker lyden af et kamera og at være i fotografens fokus med beundrende blikke og kommentarer til følge.
Hankastraterne vil oftere synes det meste kan gøres til en opdagelsesleg, hvor man forhåbentligt ikke skal sidde alt for stille i længere tid af gangen.

Med alle de ord om at leve med en Korat på godt og ondt, så ved de fleste Koratejere også godt, at det ikke er en katterace for alle.
Og Koraten er ikke altid en kat for førstegangs katteejere. Nogle vil nemlig blive meget overrasket over Koratens viljestyrke og hvordan Koraten hurtigt får hele verden til at sætte den i centrum. Er man ikke bevidst om det, vil en Korat kunne styre hele huset.
Man skal som katteejer være mere konsekvent og afklaret med sig selv og egne “husregler” end man er vant til eller forventer af en kat. Men det er også det hele værd!

Har Koraten først valgt dig – bliver den din sjæleven og lille blå skygge, som altid er der for dig.


TESTIMONIALS

Udsagn fra Koraterne selv …

“Mitt intresse för Korat-katter föddes 2007 när jag var på en driveinbedömning av katter. Min dåvarande katt Smilla von Utter hade jag hittat på ett katthem där hon varit alltför länge. I domarens bedömning ingick att Smilla hade mycket av Korat-rasen i sig.

De där orden fastnade i min hjärna och jag började googla o söka efter foton på Korater. Smilla blev över 20 år, men till slut somnade hon in. Saknaden var oändlig, men snart började sökandet efter en ny katt. Livet är inte värt stt leva utan katt!

Mitt sökande skiftade mellan hopp o förtvivlan ända till jag hittade Esme i Skåne – en fyraårig skönhet som vann mitt hjärta. Uppmuntrad av en väninna började jag ställa ut henne. Hon blev BIS på första riktiga utställningen o jag var överlycklig. Helt oväntat dog hon av slaganfall julafton 2023.

Hon blev bara 5 år😭 Sökandet efter en ny Korat började igen o till min stora lycka fick jag kontakt med Ann i Köpenhamn. Lyckligtvis har jag nu en liten Trouble som förgyller min tillvaro här i Strängnäs. Vi trivs med varandra o jag njuter av att beundra hennes vackra ögon o höra hennes jamande. “

Elisabeth
Sverige

“Min första korat kom till mej från Sandefjord i Norge, uppfödare Elfie Klevie, La la na, som betyder liten flicka, var den 2:a Koraten i Sverige. Detta var tidigt 80-tal. Jag kallade henne Frida. Hon var underbar och väldigt busig och aktiv som liten. En gång hade hon repat upp min stickning och lindat in hela lägenheten i garn😅

Hon fich 2 kullar med 4 ungar i den första kullen, och 5 ungar i den andra. Solnas Mats var pappa till den ena kullen, den andra kullens pappa lånade vi från Amerika har jag för mig. Hon var min bästa vän i många år.

Haft så många katter under mitt liv, och massa kattungar. Kunde dock aldrig glömma min lilla Frida. Försökt under flera år att hitta en korat, men inte lyckats. Förra året fann jag en uppfödare i Köpenhamn, Marie Paulsen, via Camilla Baird. Vilken lycka!

Nu har jag lilla Mati’eu sedan ca 5 månader. Han är så underbar och pratar med mej hela tiden. Han vill alltid vara där jag är, och vill även sova med mej. Han förgyller mitt liv med sin kärlek och sitt spinnande. Han spinner bara jag rör vid honom.
Han har även gett min Bengal Ares ett roligare liv. Nu har Ares en lillebror som han pysslar om, leker och busar med.

Tacksam kattmamma som även lever husbilsliv med mina underbara katter.”

Elisabeth Wilsby
Sverige

“Min hustru og jeg er så heldige at have to Korat katte, der i sommeren 23 blev en del af vores familie. Vi havde gået med tanken om at få en lille tilføjelse til vores familie i form af en lille killing og da min hustru stammer fra Thailand og fra provinsen Korat, var Si-Sawat et oplagt valg for os.

Der gik ikke længe før vi fik tilbudt vores lille charmetrold, der kom til at hedde Enzo. Dog kunne vi forstå at Enzo’s mor Suchin ikke just trives blandt de andre katte hos opdrætteren. Det synes vi var synd og selvom vi var indstillet på kun at skulle have en kat, blev vi hurtigt enige om at vi også gerne vil give et nyt hjem til Suchin, hvor hun forhåbentlig kunne trives med sin ene søn.

Det var heldigvis det helt rigtig valg, for efter et år i vores hjem, er de næsten blevet uadskillelige. De elsker at lege tagfat sammen, de nyder at slikke sol sammen i vores vindueskarm eller vakse hinanden på vores altan. Selvom de bruger meget tid sammen kan de også godt nyde kvalitetstid alene med enten leg eller nus med mig eller min hustru. Og når de gerne vil det, er vi heller ikke i tvivl 😊

Både Suchin og Enzo er meget gode til at give os en vokal venlig reminder, hvis de synes vi har glemt noget. Min hustru og jeg er ikke altid enige med de to hjerteformede hoveder, men sommetider må vi bare erkende at vi har to intelligente kat, der ved præcis hvad de har bruge for, om det så er leg, mad eller at blive kælet med i sofaen.

Det var som sagt ikke den oprindelige plan at vi skulle ende ud med at have to katte hjemme hos os. Især da jeg ingen erfaringer har med katte eller andre kæledyr i hjemmet. Derimod har min hustru haft kat, men hun var også mest indstillet på en enkelt kat, da vi sammen havde læst om racen og at den ikke nødvendigvis var en race for nybegyndere. Efter et år må vi dog sige at vi er så glade for at vi valgt at få den lille Korat familie hjem til os og det har fungeret virkelig godt for os. Det på trods af at jeg som nybegynder skulle finde mig til rette i den nye situation.

Vi kan derfor med stor glæde anbefale Si-Sawat til alle der går med tanken om at få en katte til hjemmet og vi er kommet frem til at vi vil anbefale to, hvis man gerne vil have lidt sølvgrå thailandsk liv i hjemmet.”

Mikkel
Danmark

“Hej alla Koratvänner!
Det bästa med att ha en eller fler Korater i ditt liv är att de pratar med mig och hälsar välkommen hem genom att mjauA och stryker sig runt mina ben. När jag sätter mig i soffan så har jag flera stycken i mitt knä eller bredvid mig.

Korater kräver att få all sin uppmärksamhet av dig. Koraten tycker om att äta god mat gärna tillsammans med dig själv. Är du sjuk eller ledsen över något finns Koraten nära för att läka och hela. När jag pratar med den så svarar den tillbaka. Om jag arbetar vid datorn finns den i min omedelbara närhet gärna på tangentbordet.

Jag kan inte tänka mig ett liv utan en eller två Korater. Den fångade mig i dess nät när dottern skulle köpa en svart huskatt och den korathonan hade parat sig med Sambons huskatt. Sedan följde några år innan jag fick möjlighet att få köpa en Koratkatt.

Men till slut fick jag möjlighet att köpa Sweet Chilis Carrera. Hon hade svansnick men med en kastration gick det bra att ställa ut henne. Vid det tillfället mötte jag Mästertassen och deras korater. vid ett senare tillfälle inledde jag mina första steg mot en Fertila hona som jag startade min uppfödning med. Den kom kom ifrån Waltraud i Tyskland med hjälp av Camilla B och Bernd P. TACK!! Det startade med Sumana of San-Chai.”

Vänligen
Anne Frostander
uppfödare på SE*Amixam’s

Livet med Laffe er aldrig kedeligt!
“Laffe er fuld af liv og energi, kærlighed og kontakt. Med ham i huset kommer jeg aldrig til at kede mig eller blive ensom.

Han er der altid uanset, hvad jeg laver herhjemme. Han deltager med hjælpende pote og gode råd, så snart han ser sit snit til det.

Han holder altid en fest og er også gerne klassens klovn, når muligheden byder sig for at sprede godt humør – han er uden sidestykke den sjoveste kat, jeg nogensinde har haft!

Han er også årsagen til, at jeg efter mange års tøven endelig må indse, at Koraten passer faktisk rigtig godt ind herhjemme og jeg er faldet totalt for deres “kant” og finurligheder i hverdagen.
Livet med Laffe bliver aldrig kedeligt 🙂 “

Pia
Danmark

Er du også ejet af en Korat?
Vi samler på udsagn og små historier om livet med Korat.
Kontakt site-administrator på mail, hvis du har en god historie eller et udsagn om livet med en Korat.

Admin
Family Butler, Co-Korateer

Korat