Koraten i Skandinavien

Elfi Kleive og nogle andre, der interesserede sig for denne gamle race fra Thailand, importerede flere Korater fra USA, England og Australien. Disse katte grundlagde sammen med Elfi Kleives thailandske Korater stammen af de skandinaviske linier, vi har i dag. Disse første opdrættere grundlagde Skandinavisk Korat Ring. De fik CFA-standarden for Koraten oversat og godkendt i FIFe. Siden godkendelsen er antallet af opdrættere i Europa vokset støt – nu er der ikke kun opdrættere i Norge, Sverige og Finland, men også i Danmark, Tyskland, Italien og Schweiz.

Koraten er en oprindelig race fra Thailand. Alle stambogsførte Korater kan føre alle deres aner tilbage til Thailand eller katte importerede direkte fra Thailand! Kan den ikke det, er det ikke en Korat.

I 1996 blev det præciseret i FIFe at den eneste tilladte farvevariant af Koraten er sølvblå. Dette er meget vigtigt at slå fast, da navnet og farven hænger uløseligt sammen.

I “Smud Khoi” – et gammelt thailandsk munkeskrift , der beskriver alle katteracer og varianter i Thailand på den tid med en tegning og et lille digt – står der, at det oprindelige navn for Koraten er Ma-Led eller Dok-Lao, der betyder pampasgræs. I digtet står der:

Katten Ma-Led har en jævn farve
Pelsen er som pampasgræssets blomst - glat og tæt
Bunden af hvert hårstrå er farvet som en sky
og øjnene er som duggen dryppet på et lotusblad!
Katten Ma-Led har kropsfarve som Dok-Lao
Pelsen er glat med rødder som skyer og spidser som sølv
Øjnene skinner som dugdråber på et lotusblad !

Når man holder sig dette for øje, er det klart at den eneste farve Koraten kan være er sølvblå! Tillades andre farver må andre racer introduceres til Koraten. Det er utænkeligt. Vi ønsker at bevare det oprindelige og ægte ved Koraten. Racen bygger på ældgamle gener, som thailænderne i mange generationer møjsommeligt og stolt har bevaret og ført videre, som var det en kronjuvel i Kong Bhumibols Adulyadejs krone. Korat-opdrættere verden over modsætter sig på det kraftigste, at denne arv bliver “forurenet”. Derfor denne præcisering i 1996 .
Da Elfi Kleive fik sine første Korater for 25 år siden, lovede hun de thailandske opdrættere at passe på racen, inden hun fik lov at tage kattene med til Norge. De var meget optagede af at Koraten ikke skulle blandes med andre racer. 
Der er nu flere Korat-foreninger verden over, der arbejder på at holde Koraten ren og oprindelig. Ved at introducere andre gener, ville definitionen på racen, nemlig at alle Korater kan føre deres aner tilbage til Thailand, heller ikke kunne opretholdes.
I 1987 skrev en af de ældste amerikanske opdrættere, Norma O’Neill, følgende om Koraten.
Koraten er en rendyrket race, men i modsætning til mange andre racer er den rendyrket fra naturens hånd. Den har fået sit specielle skønhed efter at have levet i naturlige omgivelser i mere end 400 år.

Den nedstammer oprindeligt fra en junglekat, som stadig lever i nogle af de mest afsidesliggende dele af Thailand (som fx Korat-provinsen, der har givet racen sit navn). Koratkatten har i dette frie liv selv valgt sine partnere, og efter naturens love betyder det at kun de bedste (sundeste) katte har kunnet formere sig og føre slægten videre. I disse farlige omgivelser har kun katte med de absolut bedste fysiske egenskaber kunnet overleve. Koratens krop er på en gang smidig og kompakt, skabt til hurtige spring og udholdenhed, med en elegance som var den af stål. Hovedet kraftigt som hos vildkatte. I den tætte jungleskov har kroppens bløde linier hjulpet Koratkatten til at glide umærkeligt frem på sin jagt efter mad til livets ophold. Øjnene , som er meget store og lysende, har også været en stor hjælp under jagten. De varierer i farve fra at være gyldentgrønne i dagslys til at have en klar smaragdgrøn glød om natten. Uanset nuancen er øjnene altid observante og på vagt. De exceptionelt store øjne er beskyttet af en benkam, som går over øjnene ned bag om de brede kindben. Det er denne “øjenbrynskam”, der giver Koraten det specielle hjerteformede ansigt, med den korte let nedoverbøjede næse og den veludviklede snude og kæbe til understregning af hjerteformen. Ørerne, som sidder højt på hovedet, er store og meget brede for neden. Det stimulerer hørelsen, da ørerne er rettet direkte mod lyden.

Forpoterne mere som hænder end fødder – bare observer Koraten, når den bruger sine elegante “fingre” i leg eller når den behandler objekter, og man vil opdage hvilke hjælpemidler de må have været for katten i vild tilstand. Tilsyneladende har der i Thailands klima ikke været behov for den lette underpels, man finder hos andre racer, for Koraten er helt uden en sådan. Den enkelte korte pels ligger tæt ind til kroppen. Farven er af vesterlændinge beskrevet som sølvblå, af thailændere som “regnskygrå” eller “glinsende sort perlefarvet” i de mørkere nuancer og sølvskæret er beskrevet som “bølgeskum”. Dette sølvskær kaster en glorie rundt om kroppens linier, der samler sig omkring snuden og poterne, hvor pelsen er meget kort. Man kan forestille sig at Koratkatten med disse farver gled naturligt ind i dens oprindelige omgivelser i det flimrende sollys ved ruinerne i Pimais granitsletter i Korat-provinsen og i den tætte skyggefulde jungleskov. Koraten har en sund udadvendt karakter og har stor glæde ved at være en del af sin ejers liv. Når den bliver taget op og kælet for, “giver den sig selv” til sin ejer og viser tydeligt sin hengivenhed.
Denne artikel fortæller med al tydelighed, hvad det er Korat-foreninger verden over forsøger at beskytte og bevare ved Koraten. 
Koraten er altid blevet betragtet som en lykkekat, både på grund af dens udseende og sind. I Thailand, betyder dette at man ikke sælger Korater. De bliver foræret til personer med høj social status. De bliver også foræret til brudepar for at sikre dem god lykke med høsten fremover og mange børn (også et tegn på velstand i østen).

Dens udseende er indbegrebet af lykke for en thailandsk risbonde: Pelsen er “regnskygrå” (uden regn vokser risen ikke), sølvskæret er tegn på velstand, og øjnene i det hjerteformede ansigt er som dugdråber på et lotusblad (lotusblomsten bringer også lykke i følge mange orientalske kulturer).
Af sind er Koraten en blid kat med sine naturlige instinkter i behold. De kan holde på deres øverste plads i familien, men er den ikke “truet”, har man en aktiv, indsmigrende, mild og meget tillidsfuld kat, med sin helt egen opfattelse af hvordan verden er skruet sammen – nemlig med den som centrum!

Det “rigtige” Korat temperament er en blid kat med jernvilje. En Korat er ikke bange for nye udfordringer – mener den må alt, hvad den ikke tidligere har fået besked på, at den ikke må – tilpasser sig forholdsvis hurtigt nye situationer – har en stor portion selvsikkerhed – dens selvværd fejler ikke noget – har sin egen mening om de mennesker, der kommer i huset. På trods af denne selvstændige karakter er en Korat nem at opdrage med kærlighed og bestemthed.
Koratens kønsdrift er stadig i god behold. Det anbefales at neutralisere katte man ikke vil bruge i avlen.
Til gengæld er Koratens evne til at føde og dens yngelplejeinstinkt også absolut intakt. Hunkattene har ingen problemer med at føde killinger selv, selvom de gerne ser, at man yder moralsk støtte. En Korat-mor er yderst opofrende mht. til mad og kæl – killingerne kommer altid i første række!
Hun holder øje med, at der ikke sker killingerne noget, men har fuld tillid til, at man passer på dem.

I alle aldre har Koraten en egen evne til at “binde sig til” sin familie. Mennesker er vigtige for dem. Men Korater lader til at foretrække deres egne og har det bedst i hjem uden alt for mange andre racer.
En Korat vil hilse dig ved døren, hvor du sidder, sove strakt langs eller oven på din afslappede form. Den vil ikke lade dig af syne, men vil følge med i alt, hvad du foretager dig. Grundet deres unikke evne til at “binde sig” er Korater ideelle kæledyr. Koratens nysgerrighed og trang til at være tæt på sin ejer gør, at man skal passe på, at den ikke smutter med ud af døren eller ud af et åbent vindue, når man går i haven. Den er meget hurtig, stille og snu – til tider også udspekuleret.


Koraten i Norge

Efter at Koraten blev bevilget Champion-status i 1983, har racen haft god fremgang på dommerbordene og panelerne i Norge.

I september 1987 fik vi vores første Europa Premier, Pimai Gamanit. I marts 1988 blev Pimai Eega den første Europa Champion.

Begge katte blev hhv. Grand International Premier og Grand International Champion i 1986. Dem, der var med i katteverdenen dengang, vil huske hvor kompliceret og vanskeligt det var at opnå Grand-certifikater.

Da Europa-titlen blev indført, blev reglerne enklere – Grand-certifikaterne blev lettere at opnå .
Siden er 20 Korater blevet EC, 11 er blevet EP.
8 Korater er blevet BOB. “Doklao Nai Ban” var den første i 1989.
61 Korater er blevet BIS-Korhår.
16 Korater er blevet BOX-Korthår.
4 gange er et Korat-kuld blevet Bedste Korthårs Kuld.
Vi har haft 229 NOM.
I 1992 og 1993 var Bedste Korthårs Avlshan og Bedste Korthårs Avlshun i Norge begge Korater.
I 1995 var den Bedste Korthårs Avlshun i Norge også en Korat.
Der er to Korater, der har opnået DM: Jena’s Tai Pan og Jona’s Jai Lin.


Koraten i Danmark

I 1992 kom den første Korat til Danmark fra Norge – GIC Sawat’s Kirilin. To af hendes døtre bliver stadig udstillet i Danmark – GIC Primprau’s Ngongee Nguhn og GIC Primprau’s Blue Emerald. Kirilin har haft en pæn udstillingskarriere med 4 gange BIV og 2 NOM – begge afgjort på lodtrækning. Kirilin har også en gang vundet Avlsklassen – Korthår.

Ngongee Nguhn har klaret sig flot med flere NOM og 3 gange BOX – to gange i Paris og en gang i Danmark.
Flere af Kirilins killinger er blevet solgt som avlskatte i udlandet – Finland, Italien, Tyskland og Belgien.

Disse har også klaret sig flot med flere NOM, BOX og BIS.

For tiden er jeg den eneste opdrætter af Koraten i Danmark, men heldigvis ikke længere den eneste udstiller. Jeg håber, der kommer både flere opdrættere og udstillere med tiden!


Camilla Baird Primprau’s Korat Cattery © 2003